Otwin van Dijk nieuwe burgemeester van gem. Oude IJsselstreek

8 juli j.l werd Otwin van Dijk als burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek geinstalleerd. Voor wie zijn installatie-toespraak wil lezen, hierbij:

 

Dames en heren. Na alle mooie woorden van zojuist mag ik u nu voor het eerst toespreken. Als úw nieuwe burgemeester.
Mijn buurjongens zeiden tegen me: “Als burgemeester ben jij de baas en kan je tegen iedereen zeggen wat ze moeten doen!” Tja. Ik heb ze maar in die waan gelaten…
Laat ik beginnen u allemaal te bedanken dat u hier vandaag bent.
Raadsleden,
Collegeleden,
Commissaris van de koning,
Gemeentesecretaris en Raadsgriffier,
Inwoners, vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties uit Oude IJsselstreek,
Oud-collega’s uit Den Haag – afgelopen dinsdag heb ik afscheid genomen van de Tweede Kamer -,
Oud-collega’s uit de regio en nu vaak trouwens weer m’n nieuwe collega’s – ja, zo gaat dat soms -,
Familie, ouders, schoonouders, m’n zus en haar vriend,
Buren uit Doetinchem – tja, nog even voordat we gaan verhuizen… –
En vrienden!
Wat ontzettend geweldig dat jullie met zoveel mensen hier naartoe zijn gekomen. Ik weet dat een aantal mensen zelfs hun vakantie heeft verzet om bij mijn installatie vandaag aanwezig te zijn. Dank dat u hier allemaal bent!

Wat een warm bad heb ik mogen ervaren!
Toen op 19 mei bekend werd dat de gemeenteraad besloot om mij unaniem voor te dragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek heb ik ontzettend veel felicitaties en leuke reacties ontvangen. Van de vorige burgemeester – Hans Alberse was een van de eersten die me belde. Fijn dat je er ook bent Hans! Van het college. Van raadsleden. Van collega’s. Maar vooral ook van inwoners. Honderden berichten op Facebook en twitter. Kaartjes en bloemen die werden thuisbezorgd. Loes van der Meijs waarschuwde me al: “Koop maar wat extra bloemenvazen.” En tijdens een fotosessie enkele dagen later in Gendringen stapten mensen van hun fiets om even een hand te geven of staken hun duim omhoog. “Welkom Otwin als onze nieuwe burgemeester!” Dat voelt bijzonder goed. Wat een warm welkom.

Een aantal collega’s in de Kamer en landelijke journalisten bekenden dat ze toch even moesten opzoeken waar Oude IJsselstreek nou precies ligt toen bekend werd dat ik daar burgemeester zou worden. In mijn afscheidsbrief aan de Tweede Kamer heb ik dan ook gelijk maar flink wat reclame gemaakt voor onze gemeente.
Voor Varsseveld als de plaats waar Guus Hiddink en Robert Gesink vandaan komen.
Voor de cultuurfabriek hier in het prachtige industrieel erfgoed van de DRU. Op de plek waar ooit de tweede ijzergieterij van Nederland werd geopend.

 

De hele installatiespeech van mij is hier te lezen.Speech installatieraad burgemeester