Herdenking Rademakersbroek

Op 2 maart 1945 werden 46 Nederlanders in een tarweveld aan de Rademakersbroek bij Varsseveld geëxecuteerd. Elk jaar vindt op deze dag ter nagedachtenis hieraan een herdenking plaats. U bent van harte welkom.

Het verhaal achter het monument aan de Rademakersbroek

Op 2 maart 1945 werden 46 gevangenen door de Duitsers uit de Doetinchemse gevangenis De Kruisberg gehaald en in het graanveld bij Rademakersbroek, even buiten Varsseveld, geëxecuteerd. De gevangenen waren zogenaamde Todeskandidaten: mensen die door de Duitsers gevangen gezet waren voor relatief kleine vergrijpen, of soms slechts voor het vermoeden daarvan. De executie van deze 46 mensen was een vergelding voor het ombrengen van vier Duitse soldaten door verzetsgroep de Bark.

De Bark was een oude boerderij tussen Aalten en Dinxperlo, waar een verzetsgroep/knokploeg regelmatig samenkwam. Eind februari stuiten vier Duitse soldaten bij toeval op de boerderij waar bewijzen van verzet lagen. Dat mochten die Duitsers natuurlijk niet aan hun hoofdkwartier melden. De verzetsmensen, die zich verstopt hadden, kwamen te voorschijn met getrokken pistool en namen de Duitsers gevangen. Ze eisen dat de Duitsers zouden deserteren: het was immers vlak voor het eind van de oorlog. Maar de Duitsers weigerden. De verzetsgroep besloot de vier Duitsers op te hangen. Om hun daad te verbloemen werden de gedode Duitsers in hun auto gezet die een eind verderop in brand werd gestoken. Een Duitse patrouille merkte al gauw dat het niet om een ongeluk ging.

Als represaille worden op 2 maart 1945 46 Todeskandidaten uit gevangenis De Kruisberg gehaald en buiten Varsseveld, bij Rademakersbroek in het graanveld opgesteld en neergeschoten. Omwonenden worden gedwongen de lijken op te ruimen.

In 1949 is het monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de executie. In het monument is een rozet gemetseld met een gedicht van Garmt Stuiveling.

'WARM BLOED
DOORDRENKT ONZE VELDEN.
EN RIJPER RIJPTE HIER 'T GRAAN.
O, MOCHT UIT HET OFFER DIER HELDEN
ZULK EEN OOGST VAN VRIJHEID ONTSTAAN!
TER HERINNERING AAN DE
ZES EN VEERTIG LANDGENOTEN.
OP DEZE PLAATS OP 2 MAART 1945
DOOR DE VIJAND GEFUSILLEERD'.