Miep Leneman en Varsseveld

Beste Varssevelders,

Zoals u al in het stukje van Lucel ten Have hebt kunnen lezen vieren we dit jaar ons honderd jarig bestaan en mag ik voor deze maand een stukje schrijven over mijn “persoonlijke heden en verleden in Varsseveld”.
Mijn naam is Miep Leneman en ik woon mijn hele leven al in Varsseveld. Ik ben opgegroeid op een boerderij bij het Hiddinkbos en kijk met veel plezier daarop terug. Het Hiddinkbos met het “rondeeltje” en tafel en bank zal voor velen die in Varsseveld opgegroeid zijn een herkenbare plek zijn. Liep je door het Hiddinkbos dan kwam je bij de Slingebeek en in de zomer was daar altijd wel Varsseveldse jeugd te vinden om te vissen of een frisse duik te nemen.
Aan de Varsseveldse zijde van het Hiddinkbos staat nog steeds het huisje van de “Paashaas”. Als we met de klas voor Pasen eieren gingen zoeken in het bos dan werd door de juf verteld dat daar de paashaas woonde, wat voor mij toen al als zeer ongeloofwaardig overkwam want in de zomermaanden werd dit gebruikt als vakantiehuis.

Samen met Hans hebben we 2 volwassen zonen en we wonen met veel plezier op een mooie stek buitenaf waar het naoberschap nog een vanzelfsprekendheid is.
Mede door mijn werk als audicien bij Beter Horen heb ik veel mensen uit de omgeving leren kennen en het mooie is dat ieder dorp in de Achterhoek zijn specifieke kenmerken heeft. Sterk aan Varsseveld vind ik dat we een hechte gemeenschapszin hebben en met zijn allen de schouders er onder zetten als dat nodig is.
Het mooie is dat vrijwillig iets doen voor de gemeenschap er al met de paplepel wordt ingegoten. Dit is goed terug te zien in de sportverenigingen. Ook de jeugd van deze verenigingen draagt haar steentje bij door leider of trainer te worden bij een jonger team.
Nadat ik een aantal jaren in de MR en GMR had gezeten van de lagere school waar onze jongens op zaten en zo de fusie van de Essenkampschool en de wethouder Berkhoffschool van dichtbij mee heb mogen maken, werd ik gevraagd voor Varssevelds Belang.
Meedenken hoe je een dorp leefbaar houdt en de leefbaarheid kunt verbeteren dat sprak me wel aan en vervolgens hoe voer je dat dan samen door.
Hoe behoud je een zwembad in het dorp en welke gevolgen heeft een biovergister voor de veiligheid van het dorp zijn wel zaken geweest in de afgelopen periode waar ik zeer intensief bij betrokken was.

Het 100 jarig jubileum zal ook mijn afscheid zijn als bestuurslid van Varssevelds Belang. Na 9 jaar het met veel plezier te hebben gedaan, is het tijd het stokje over te dragen aan een ander die met een frisse blik en nieuwe ideeën op tafel komt.

In maart zal Henk Tuut een stukje schrijven.

Gr. Miep Leneman