Lucel ten Have en Varsseveld

Beste Varssevelder,

Met het bestuur van Varssevelds Belang dat dit jaar het 100-jarig jubileum viert hebben we de afspraak gemaakt dat we in ons jubileumjaar iedere maand, om de beurt een stukje schrijven over ‘je persoonlijke heden en verleden in Varsseveld’.

Ik mag het spits afbijten;

Mijn naam is Lucel ten Have – Krabben en ik heb een klein verleden en een groot heden in Varsseveld. Ik ben geboren in buurtdorp Harreveld. Als kind heb ik hier mijn zwemdiploma gehaald bij zwembad ‘de Olde Schole’, bij (voor velen bekend) badmeester Tuenter. Een spannende eerste herinnering aan Varsseveld kun je wel stellen.

Vervolgens ging ik met regelmaat met mijn moeder boodschappen doen bij een van de eerste Aldi’s in den Achterhoek, die stond ook in Varsseveld. En ja, daar waar ieder kind uit de omgeving 1 of 2x per jaar kwam en ik dus ook, dat was Modehuis Duthler. Dat waren mijn eerste ‘Varsseveld-Ervaringen’.
Grappig dat mijn eerste herinneringen aan Varsseveld met sportiviteit en handel te maken hebben.
Mooi, want die 2 spelen ook in de huidige tijd nog een grote rol in Varsseveld.Varsseveld Sportdorp! Nog steeds hebben we zeer actieve sportverenigingen en wordt er op hoog niveau op verschillende disciplines gesport. Iets wat alleen gerealiseerd kan worden door goede samenwerking, inzet en enthousiasme.
Handel, de industrie daar hebben we ook veel van, voor een relatief klein dorp. De industrie en handel, daar stond Varsseveld wijd en zijt om bekend. In de huidige tijd kun je Varsseveld geografisch opdelen in industrie en wonen, het is ongeveer 50/50. Met hier en daar enkele iconische bedrijven waar je als dorp trots op kunt zijn. Van de handel maak ik zelf inmiddels ook al 18 jaar deel uit, als reisadviseuse bij VakantieXperts Matador, inderdaad, te Varsseveld.

Onze kinderen zijn hier alle drie geboren en getogen. Vrolijke Varssevelders die hier een erg leuke schooltijd en sportleven hebben ervaren, en fijne vrienden hebben gemaakt, voor hun leven.
We wonen hier zeer prettig in Varsseveld, een fijne wijk, aardige mensen, een treinstation, de bus in het dorp en aan de A18, heel handig als je elders in het land moet zijn. Ondanks dat de ‘18-wegen’ rondom Varsseveld het dorp inmiddels aardig insluiten vind ik het buitengebied wel erg mooi. Met dorpen als Sinderen, Heelweg en Westendorp, omringt door prachtige natuur. Nog even en dan zijn allebei de fietstunnels open en is het buitengebied weer wat toegankelijker.

Vanaf mijn eerste tijd bij Varssevelds Belang kreeg ik de indruk dat ik achter de coulissen mocht kijken. Wat moet er allemaal gebeuren om een dorp actief en leefbaar te houden. En vervolgens, welke bijdrage kan ik daar in leveren ? Vooral in deze huidige tijd is het belangrijk op te komen voor je eigen dorp. Door goed samen te werken met verschillende mensen, partijen en de gemeente Oude IJsselstreek wil ik er naar streven dat ook de volgende generatie in de toekomst een stukje kan schrijven over ‘zijn/haar verleden en heden in Varsseveld’.

In Februari zal Miep Leneman een stukje schrijven.

Gr. Lucel ten Have