Kijkje bij de buren

Namens de plattelandsraad is onder andere Varssevelds Belang uitgenodigd voor het  ‘Kijkje bij de buren’. Dit keer is er aandacht voor ’Landschappelijk Ondernemen’.

 

Vrijdag 16 oktober worden we om 13.00 uur verwacht bij Zand- en Grindwinning Netterden.

Aldaar is een prachtige natuurgebied aangelegd en deels door de natuur zelf ontwikkeld.

O.l.v. André Kaminski maken we een mooie natuurwandeling rondom het water nabij de zand- en grindwinning, langs nieuw ontwikkelde natuur. We worden door André geattendeerd op de gevarieerde flora en fauna. Tevens is er al veel gevonden en geleerd over de ijstijd op deze plek enkele miljoenen jaren geleden.

Nadere info; www.min40celsius.nl

 

Vervolgens rijden we naar Boerderij Veldhorst in Breedenbroek. Het boerenbedrijf bestaat al 100 jaar. Door Meindert Veldhorst en Folkje Zigterman wordt de boerderij met veel liefde en aandacht voor al het vee onderhouden. Tevens vinden sinds 2002 zorgvragers ook een plek op de boerderij, Meindert en Folkje bieden een zinvolle dagbesteding van spelen tot werken op de boerderij.

We krijgen een rondleiding van Meindert Veldhorst langs de potstal en het grasland. Het betreft een biologische boerderij. Interessant te horen dat de bedrijfsvoering er toch wat anders aan toe gaat, dan op een regulier agrarisch bedrijf.

Nadere info; www.pluznet.nl

 

Ons laatste adres is ‘Natuurlijk Buiten’ in Sinderen. Hier worden we hartelijk ontvangen door Anna Kemp. Anna is experts op het gebied van tuinvogels en het ontwerpen van natuurtuinen. Verschillende tuinen zijn door haar en haar partner Aart Stans aangelegd, van vogeltuin tot vlindertuin tot geurtuin en moestuin. Anna weet van de hoed en de rand, erg interessant en leuk om haar met veel passie te horen vertellen. Behalve deze prachtige tuinen waar veel bezoekers in de zomer worden ontvangen biedt Anna ook diverse cursussen, workshops en natuurwandelingen.

Nadere info; www.natuurlijkbuiten.nl

 

En hier eindigt ook onze middag ‘Kijkje bij de buren’.

Ik vond het erg leuk om plekken in de gemeente te mogen bezoeken die voor mij nog onbekend waren.

En dan ook nog adressen waar we met z'n allen trots op kunnen zijn.

Een voorbeeld van hoe we het graag willen, nu en in de toekomst in gemeente Oude IJsselstreek en in de Achterhoek.

 

Lucel ten Have
Varssevelds Belang