Iconen en symbolen bij Open-Monumenten-Dag

zaterdag 10 september - Varsseveld

 

Symbolen te over in en om Varsseveld. Iconen zoals de kerktoren en de molen. Symbolen waar je even naar moet zoeken zoals de twee witte zwanen in de topgevel van de dierenwinkel en het wapen van Wisch in de muur van het voormalige gemeentehuis. Van deze tijd zijn de beeldmerken van de Varsseveldse industrie; die kom je tegen in de puzzelfietstocht op zaterdag 10 september. Met prijs voor de winnaar.

 

Voor nog meer gepuzzel zorgt de Romeinse helm die aan het eind van de A18 boven de bomen uitsteekt. Start van de gepijlde fietstocht (20 km) is bij het Hofshuus (open van 10-17 u). Daar kun je ook op zoek naar symbolen op zolder: nostalgie in de mooi ingerichte thema-opstellingen.

 

De fietsroute voert je verder langs plekken die opengesteld zijn en waar informatie voorhanden is. Zoals uitleg over de wiekenstanden bij Molen De Engel en rondleidingen op de Begraaf- en Gedenkpark Rentinkkamp. Tussen 11 en 16 uur vertellen beheerder Wim Lammers, Herman Hofs en Piet Kleingeld je alles over de inrichting, de bijzondere graven en de symboliek. Bij Potterie Wilben aan de Terborgseweg maken Wil en Ben beelden en ander keramiek, maar ook heel bijzondere as-urnen. En wil je precies weten wat die helm met Varssseveld van doen heeft, kom dan naar de Oude Doetinchemseweg.

 

Doe mee aan Open-Monumenten-Dag: trek je wandelschoenen aan, stap op de fiets of in je auto.
Alle activiteiten zijn vanaf begin september te vinden op de website van Varssevelds Belang en in de monumentenkrant die huis-aan-huis verspreid wordt in Oude-IJsselstreek.