Herdenking Rademakersbroek donderdag 2 maart 2017

Donderdag 2 maart is het 72 jaar geleden dat 46 Nederlanders in een tarweveld aan de Rademakersbroek bij Varsseveld zijn geëxecuteerd. Op deze dag om 12.00 uur vindt, ter nagedachtenis hieraan een herdenking plaats. U bent van harte welkom.


Een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur van de gemeente Oude IJsselstreek, leerlingen van groep 7/8 van basisschool de Meeander uit Heelweg en het Kleinkoor Vocaliste verzorgen in een sobere bijeenkomst de herdenking bij het monument. Dit jaar zal de heer John Breukelaar, schrijver van het boek Halte Varsseveld, zijn medewerking verlenen aan de herdenking.


Het verhaal achter het monument
Ieder jaar wordt op 2 maart een herdenking gehouden bij het monument aan de Rademakersbroek. Op 2 maart 1945 werden 46 gevangenen door de Duitsers uit Doetincheme gevangenis De Kruisberg gehaald en in het graanveld bij Rademakersbroek, even buiten Varsseveld, geëxecuteerd. De gevangenen waren mensen die door de Duitsers gevangen gezet waren voor relatief kleine vergrijpen, of soms slechts voor het vermoeden daarvan. Kandidaten voor represailles door de Duitsers.
De executie van deze 46 mensen was een vergelding voor het ombrengen van vier Duitse soldaten door verzetsgroep de Bark. De Bark was een oude boerderij tussen Aalten en Dinxperlo, waar een verzetsgroep/knokploeg regelmatig samenkwam. Als represaille worden op 2 maart 1945 de 46 gevangenen met een vrachtwagen uit gevangenis De Kruisberg gehaald en buiten Varsseveld, bij Rademakersbroek in het graanveld opgesteld en neergeschoten. Omwonenden worden gedwongen de lijken op te ruimen. In 1949 is het monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de executie.