Glasvezel in ons buitengebied!

Alle 25.000 adressen in Achterhoek hebben eind 2019 zicht op snel internet
Nog eens 8.500 adressen kunnen zich dit jaar inschrijven

Stapsgewijs breidt het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) haar glasvezelnetwerk uit over het buitengebied van de hele Achterhoek. Na de succesvolle campagnes in Berkelland en Winterswijk, krijgen dit jaar nog eens 8.500 adressen de mogelijkheid om zich aan te melden voor een glasvezelabonnement. Het gaat om het gebied ‘Achterhoek Midden’ en bestrijkt het buitengebied met 5.000 adressen van de gemeente Oude IJsselstreek, delen van Bronckhorst, Doetinchem en Montferland. Op dit moment loopt al een glasvezelcampagne voor de inwoners van Aalten en Oost Gelre, het gaat hier om bijna 3.500 adressen.

Er moeten duizenden kilometers geulen worden gegraven om het glasvezelnetwerk te bouwen. Dit kost tijd. Er is daarom gekozen om gefaseerd glasvezelcampagnes te organiseren. Het biedt de mogelijkheid om iedereen persoonlijk te informeren over de voordelen van een goede internetverbinding en de abonnementen bij dienstenaanbieders. CIF kijkt bij het definiëren van een gebied niet strikt naar gemeentegrenzen, maar ook natuurlijk grenzen zijn van belang.

Planning: eind 2019 snel internet voor 25.000 adressen
Na de ‘Go’ in Berkelland en Winterswijk wordt daar een glasvezelnetwerk aangelegd. CIF hoopt op 23 oktober bekend te kunnen maken dat de campagne in Aalten en Oost Gelre met succes is afgerond. Na de campagne in het gebied Achterhoek Midden volgen nog twee clusters. Deze worden bekendgemaakt in januari 2018 en voor de zomer van 2018, de voorbereidingen, in samenwerking met de betreffende gemeenten, voor deze clusters zijn begonnen.

Aanbod
De inwoners van Achterhoek Midden kunnen bij vier verschillende dienstaanbieders (Caiway, CBizz, Solcon en WeServe) terecht voor een glasvezelabonnement. Daarnaast betalen zij een vastrechtvergoeding van 12,50 euro per maand òf 1600 euro bij eenmalige afkoop. CIF heeft 50% deelname nodig om glasvezel te kunnen uitrollen. Inwoners die na de inschrijfperiode alsnog kiezen voor glasvezel, betalen de werkelijke aansluitkosten van minimaal 995, plus vastrechtvergoeding en de kosten van een abonnement.

Nauwe samenwerking met Achterhoekse gemeenten
CIF is blij met de samenwerking met alle Achterhoekse gemeenten omdat die cruciaal is voor een geslaagde campagne. Met de continuering van de samenwerking zetten CIF en de gemeenten opnieuw een grote stap om voor eind 2019 glasvezel in het hele buitengebied van de Achterhoek te hebben.
Wethouder Paul Seesing van Bronckhorst zegt namens de samenwerkende gemeenten zeer content te zijn met het aanbod en daar waar mogelijk te faciliteren in de vraagbundeling. Hij geeft tevens aan dat de samenwerkende gemeenten zich sterk blijven maken om alle adressen in de Achterhoek op korte termijn toegang te geven tot snel internet.


Het Communicatie Infrastructuur Fonds beheert sinds de oprichting in 2008 het derde grootste communicatieinfrastructuurnetwerk van Nederland. Het heeft inmiddels 390.000 adressen voorzien van een aansluiting op coax- en glasvezelnetwerken. CIF is op dit moment de enige partij die op deze schaal glasvezel aanlegt in het buitengebied. Er zijn 13 glasvezelcampagnes succesvol afgerond en dit betekent dat 50.000 adressen de mogelijkheid hebben om over te stappen op glasvezel.
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u terecht bij CIF, Marieke Seinen via tel.nr. 06-57781422.