Arno Dijkstra en Varsseveld

In het kader van het 100-jarig bestaan van Varssevelds Belang, waarin ieder lid van het bestuur bij toerbeurt een stukje schrijft, ben ik aan de beurt voor de maand augustus.

Mijn naam is Arno Dijkstra, geboren en getogen in Varsseveld. Van oorsprong komt mijn familie uit Friesland en Drenthe. Opa Dijkstra kon in 1920 een baan krijgen op het gemeentehuis in Varsseveld als gemeentesecretaris. Opa Joldersma kwam, na een carrière bij de Amstelveense politie, naar Varsseveld om in de garage van zijn schoonfamilie te gaan werken (Garage Ruesink aan de Spoorstraat). Zelf ben ik opgegroeid in de Arentzenstraat, waar ik samen met mijn ouders en zus woonde. Wij waren de eerste lichting die alle klassen van de toenmalige Wethouder Berkhof school (tegenwoordig Op Koers) hebben doorlopen. De school was namelijk nieuw gebouwd en stond op 300 meter van ons huis.

Na mijn opleiding aan de GSGD in Doetinchem, waar we tot ons 16de met de fiets naar toe gingen, en een administratieve vervolgopleiding mocht ik als een van de laatsten in Nederland in militaire dienst.

Na deze periode ben ik in 1993 begonnen bij Kramp. Destijds nog een bedrijf met ongeveer 100 medewerkers in Varsseveld en wereldwijd ongeveer 300 collega’s. Inmiddels heeft Kramp zich enorm ontwikkeld en werken er in Varsseveld ongeveer 850 mensen en wereldwijd ruim 3000. Een bedrijf waar we in Varsseveld trots op mogen zijn.

Ons dorp kent van oudsher al een bloeiende, met name op de hout gerichte, bedrijvenkring. Bedrijven als Lundia, Ten Brinke Bouw, Svedex en Deco kennen hun oorsprong in Varsseveld. De laatste decennia zijn hier andere mooie en innovatieve bedrijven, zoals Van Raam, 24/7 Tailor Steel, Frontis, Waterkracht, Singa en VSMI bijgekomen. Al deze bedrijven zetten Varsseveld in positieve zin op de kaart en maken dat ons dorp regionaal maar ook nationaal, en soms zelfs internationaal, bekend staat als een ondernemend dorp. Laten we dit koesteren en verder benutten om de leefbaarheid in ons dorp op een goed niveau te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe woonmogelijkheden voor jong en oud, een gezond winkelbestand, sportfaciliteiten, verenigingsleven en openbaar vervoer. Dit alles maakt dat men niet meer om Varsseveld heen kan en wij ons prachtige dorp aantrekkelijk houden voor bestaande maar ook voor nieuwe inwoners.

Als lid van de Varsseveldse vendeliers kan ik en mag ik natuurlijk onze jaarlijkse kermis niet vergeten. Een fantastisch evenement wat ieder jaar weer het hele dorp op z’n kop zet. Vier dagen feestvieren, gezamenlijk bouwen aan de optochtwagens en de straat versieren met de gehele buurt zijn onderdelen die maken dat de Varsseveldse kermis de mooiste kermis van de Achterhoek (en misschien wel van Nederland) is.

Binnen Varssevelds Belang bekleed ik de functie van vicevoorzitter. Een functie waarin ik al ruim 6 jaar met heel veel plezier bijdraag aan de leefbaarheid van ons dorp. Want als geboren en getogen Varssevelder vind ik dat ik de “plicht” heb om iets terug te doen voor de plek waar ik het, samen met mijn vrouw Jannette en onze hond Max, enorm naar mijn zin heb.

Bij deze wil ik het stokje doorgeven aan Mark van Westerlaak.