Fotocarroussel - Kerkplein

De Grote of Laurentiuskerk is vernoemd naar de Heilige Laurentius. Bij opgravingen op deze plek zijn restanten gevonden van een houten kapel uit de 11e eeuw. Later is hier de Laurentiuskerk verrezen.

In 1245 werd de kerk met alle bezittingen geschonken aan het klooster Bethlehem te Gaanderen. In de loop der eeuwen is de kerk verder uitgebouwd en vergroot.Tussen 1580 en 1590 vond in Varsseveld de reformatie plaats en werd de Laurentiuskerk een Nederlands Hervormde kerk. Bij de grote dorpsbrand in 1723 werd de kerk zwaar beschadigd. Bij de wederopbouw kreeg de kerk zijn huidige vorm en toren. Tussen 1971 en 1978 vond er een grote restauratie plaats, waarbij enkele belangrijke archeologische vondsten werden gedaan.Sinds 2007 is de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk Varsseveld opgegaan in de Protestantse Gemeente Varsseveld.

De uitbreiding van Varsseveld in de wijk ‘de Bettekamp’ is nog in volle gang. Ook de houtindustrie aan de Dames Jolinkweg is nog volop in ontwikkeling met bedrijven als Lundia, Swedex en Ruva. Verder zien we rondom het dorp nog de landerijen en bossen zonder rondwegen en snelweg A18.

Kortom een rustig, welvarend dorp in het groen.