Bespreek dit met je buurt tijdens het buurtfeest

Maak je buurt veiliger met een BuurtWhatsApp-groep

 

Een BuurtWhatsApp-groep richt zich op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad.

 

Wat is een BuurtWhatsApp-groep?
Dat is een WhatsAppgroep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht. Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan.

 

Hoe werkt het?
Als je bijvoorbeeld inbraak en diefstal op heterdaad signaleert of als je verdachte personen of situaties ziet, handel dan volgens de SAAR-methode:

 

Signaleer
Alarmeer (112)
Attendeer (app)
Reageer (contact)

 

1. Bel 112 en alarmeer de politie.

 

2. Alarmeer de buurt via de groepsapp. Probeer de verdachten in de gaten te houden en stel een signalement op van de verdachten en de vervoersmiddelen/kentekens (auto/motor/scooter).

 

3. Neem een foto als dat kan, maar deel die niet met mensen van buiten de groep (privacywetgeving)

 

4. Probeer indien dit zonder risico kan contact te maken met de verdachte(n) en verstoor daarmee zijn voornemens.

 

5. Wees voorzichtig!

 

6. Als je twijfelt of een situatie of voorval wel verdacht is, dan kun je via de app om opheldering vragen. Als niet binnen enkele minuten gereageerd wordt, dan beginnen bij 1.

 

Benieuwd of uw wijk aan buurtpreventie via WhatsApp doet? Neem dan een kijkje op de kaart van WABP.nl of kijk op veiligebuurt.nl